Recepten

Onze wijnen gaan goed samen met heel veel heerlijke gerechten. Zowel van u, als van een aantal lekkere recepten, met wijn advies, zoals hieronder beschreven.
Mocht u advies willen bij een bepaald persoonlijk recept, dan helpen wij u hier graag mee.

Borrelhapje:

In Dierens Drupje gemarineerde verse tonijn
Marinade: 50 ml Kikoman Sojasaus mengen met een borrelglaasje Dierens Drupje witte druiven, voeg een eetlepel oestersaus toe, alsmede een theelepel wasabi en/of enkele druppels Tabasco. Op smaak brengen met zout en peper. Snij 500 gram verse tonijn in grote dobbelstenen en meng deze door de marinade. Zet de tonijn minstens twee uur in de koelkast om in te trekken. Serveer op een (gekoelde) platte schaal met stokbrood erbij.

Wijntip: Cuvée Willem II.

Voorgerecht:
Een mooi stukje paté in combinatie met onze Kweepeer vanillegelei, hierbij kunnen cranberry’s en/of een halve peer geserveerd worden.

Paté met witte wijngelei
Leg per persoon twee plakjes paté op een bord, garneer deze met een lepeltje wijngelei, leg naast de paté een gehalveerde peer (uit blik) en vul deze met een beetje gelei en een lepeltje drie-vruchten-jam. Serveer met toast of geroosterde stukjes brood en nog wat extra wijngelei in een apart kommetje erbij.

Wijntip: Johanniter.

Hoofdgerecht:
Serveer gebraden eendenborst of varkenshaas in combinatie met in witte wijngelei geglaceerde uien of sjalotten, afgeblust met een scheutje Merzling, of een geflambeerde eendenborst met camembert.

Eendenborst of varkenshaas met geglaceerde uien
Braad de eendenborst, die met een scherp mes kruislings is ingekerfd, in een hete pan op de vette kant, ongeveer 6 minuten, op laag vuur, uitbakken. Keer de eendenborst vervolgens en bak deze om en om ongeveer 10 minuten. Haal de eendenborst uit de pan en houd deze warm. Giet het teveel aan eendenvet af. Bak nu de in plakken gesneden uien of sjalotten in dezelfde pan, op hoog vuur, kies hierbij voor een royale hoeveelheid uien/sjalotten. Voeg aan de net bruin aangezette uien een half potje witte wijngelei toe en hou het vuur hoog, tot deze geglaceerd zijn. Dit mengsel kan afgeblust worden met een scheutje witte wijn (pas op spatten).

Serveer de eendenborst in plakjes gesneden op verwarmde borden en verdeel de uien langs de eendenborst, bestrooi met grof zeezout en peper.
Bij dit recept kan de eendenborst ook vervangen worden door een mooie varkenshaas, die u in plakjes serveert.
Kies hierbij gebakken aardappeltjes of rösti en harricots vert

Wijntip: Patron Deux Cab of Johanniter in ´t Bos

Een gebraden eendenborst kan ook anders: met gesmolten camembert, geflambeerd met Dierens Drupje (van blauwe druiven).

Magret de canard met camembert
Voor het braden van de eendenborst, zie recept hierboven.
Giet na het braden van de eendenborst het bakvet af. Leg de eendenborst terug in de pan, samen met twee eetlepels eendenvet. Laat de pan vervolgens goed heet worden. Voeg een borrelglaasje Dierens Drupje (van blauwe druiven) toe en steek aan met een aansteker. Let op flambeer nooit onder de afzuigkap, maar doe dit buiten! Wacht tot de vlammen gedoofd zijn. Haal nu de eendenborst uit de pan en houd deze warm. Leg de in plakken gesneden camembert met korst in de nog warme pan en laat de kaas al roerende smelten in het bakvet.

Serveer de eendenborst in plakken, verdeel de camembert langs de eendenborst en bestrooi met peper en een snufje zout en thijm. Combineren met aardappelpuree en broccoliroosjes of kousenband

Wijntip: Patron Deux Cab

Nagerecht:
Zeer eenvoudig maar altijd in de smaak vallend: een mooi kaasplateau van wit- en blauwschimmelkazen, met een glas Kweepeer-Drupje Likeur of een TroP of een camembert gemarineerd in druivengelei of witte druivengelei met Dierens Drupje, in mooie puntjes opgediend, in combinatie met gehalveerde witte en blauwe druiven.

Wijntip: IJswijn of Veluwezoompje

Gevulde camembert
Een dag of enkele uren van te voren halveert u de camembert horizontaal. Besmeer een kant royaal met Kweepeer pilipili gelei en besprenkel deze kant met Dierens Drupje. Leg de twee helften weer op elkaar en pak de camembert in vershoudfolie leg deze vervolgens in de koelkast. Serveer de camembert in puntjes samen met gehalveerde witte en blauwe druiven strooi er nog wat van onze gehakte biologische walnoten over.
Drink bij dit nagerecht een mooie TroP

Wijntip: Cretier’s Muscat TroP

Als afsluiting van een mooi diner serveert u koffie met notenpraliné.
Noten-karamelpraliné
Pel en hak ongeveer 150 gram walnoten grof. Vet een bakplaat in met wat boter of olie.
Verwarm twee eetlepels water samen met 200 gram suiker in een kleine braadpan. Laat de suiker zachtjes smelten en vervolgens goudbruin kleuren (karamelliseren). Roer de gehakte noten door de karamel en schenk het mengsel op de ingevette bakplaat. Laat de praliné afkoelen en hard worden. Schep de hard geworden praliné met een spatel van de plaat en bewaar de stukken in een afgesloten pot.  Serveer bij een kopje koffie met een Dierens Drupje, Koffie likeur of Walnoot Likeur

Tip: De brokken praliné zijn fijngemalen een perfecte garnering over een ijsdessert.
Wijntip: Koffie- of walnootlikeur

Cola Drupje
Een Cola tic, maar dan anders…
2 cl Dierens Drupje blauwe druiven in een longdrinkglas met ijs
aanvullen met Cola. Et voila, Drupje Cola!

Laat u ons weten wat u van de recepten vond? En heeft u een gerecht dat geweldig samengaat met onze wijn, vertel het!