vrijwilligers

Alweer 20 jaar bestaat de wijngaard! Mede door de niet aflatende hulp van onze vrijwilligers. Hulp is het hele jaar door welkom en noodzakelijk! In de agenda staat dagelijks wat we doen!

Druivenoogst 2024
Het was een een moeilijk jaar voor de druiven: teveel regen. Dus we verwachten een lage opbrengst. Maar deze kan met jouw hulp nog wel een hele goede wijn worden! Kom dus helpen en meld je aan als druivenplukker.

Zelf meehelpen

Inmiddels hebben we een hechte groep vrijwilligers die regelmatig meehelpt. Ze vinden het leuk nieuwe mensen in hun midden te verwelkomen en ze wegwijs te maken op de wijngaard. Belangrijkste is dat u er plezier in heeft om bepaalde klussen te klaren. Hierdoor is helpen op de wijngaard voor velen dan ook “ontspannen door inspanning”.

In de wijngaard kent ieder seizoen zijn eigen charme. Van het opbinden en snoeien tussen december en april, het bottelen in april, naar het scheutendunnen en geleiden in mei/juni, naar het trosdunnen in juli/augustus, de pluk in september/oktober en het werk in de wijnkelder in oktober/november. Tussendoor wordt de wijngaard iedere twee weken machinaal gemaaid en iedere vier weken geschoffeld.
Helpende handen zijn dus het hele jaar door welkom. De één vindt het leuk om zwaar werk te doen de ander pakt het liever wat lichter aan.
En wat krijg je er voor terug? Koffie en thee in overvloed, meestal wordt de lunch door ons verzorgd, vaak een glas goede wijn om de dag af te sluiten. En kom je regelmatig helpen, dan krijg je korting op je aankopen!

Neem eens contact op als u zin heeft om te helpen en geef u op als vrijwilliger! Mail naar wijngaard@cretier.nl Maar kijk vooral in de “Agenda”, daar staat dagelijks welke verwachte werkzaamheden er te doen zijn. Dus vast wel iets voor JOU!

Activiteiten voor vrijwilligers

  • Snoeien en uitbuigen: van november tot en met maart moeten de planten worden gesnoeid en uitgebogen (**)
  • Scheuten dunnen en stammenpoetsen: in mei en juni moet het teveel aan scheuten worden uitgebroken (*)
  • Dieven en snoeien: van juni tot september moeten de okselscheuten worden weggeknipt (*)
  • Trosdunnen: in juli en augustus wordt het aantal trossen per plant teruggebracht tot 10 à 20 trossen (*)
  • Zomersnoei: tijdens de zomermaanden moeten de planten in toom gehouden worden door de uitlopers regelmatig zowel machinaal als met de hand  te snoeien (*)
  • En natuurlijk: druivenplukken in september en oktober (*)
  • Het hele jaar door: verwerken van de oogst, wijnkelder werk, bottelen, etiketteren, jam maken (*)
  • Ruig snoeiwerk: Rondom de wijngaard moeten de bramen en vlier kort gehouden worden (**)
  • Onkruiden verwijderen: hoewel het grootste deel met een schoffelmachine wordt verwijderd, blijven er rond de plant altijd ongewenste onkruiden achter (**)
  • Allerlei klussen in en rondom de wijngaard(*) (**) (***)

Hoe minder sterren hoe makkelijker het werk.

Heb je “Langs de IJssel” met Huub Stapel gezien? Meld je dan aan als druivenplukker of vrijwilliger. Alle hulp is dagelijks welkom.