Over ons

Even voorstellen

Ik ben Youp Cretier en samen met mijn echtgenote Riet en onze twee dochters Wendelien en Jonne hebben wij vanaf maart 2004 een twee hectare grote biologische wijngaard in Dieren aangelegd. Voor mij is het onderhouden van de wijngaard en het werk in de wijnkelder een volledige dagtaak. Riet heeft nog een baan erbij en de kinderen zijn inmiddels het huis uit.

Voorgeschiedenis
Na circa 10 jaar als financieel adviseur werkzaam te zijn geweest, heb ik in 2003 besloten het roer drastisch om te gooien. Al sinds 1977 maakte ik met veel plezier allerlei soorten wijn. Met deze hobby in gedachten, heb ik gekeken of dat te professionaliseren was. Kun je met wijnmaken je brood verdienen?

In 2001 en 2002 hebben Riet en ik zelfs overwogen om een wijngaard met camping te beginnen in Frankrijk.  Eind 2002 hebben we besloten om dat plan af te blazen. Waarom? Omdat Nederland zo gek nog niet is en er inmiddels druivenrassen zijn die, in ons klimaat, goede wijndruiven opleveren! Via de Kamer van Koophandel was ik intussen ook al in contact gekomen met de cursus “Wijndruiven telen in de Achterhoek” verzorgt door de Wageningen University (WUR). Deze cursus heb ik gevolgd gedurende 2003. Alles wat nodig is voor het opzetten, aanleggen en onderhouden van een wijngaard heeft de revue gepasseerd.

Band met Dieren
Tijdens de cursus ben ik al op zoek gegaan naar pachtgrond om een wijngaard op te  kunnen aanleggen. Alle rentmeesters, makelaars en landgoederen in de regio heb ik aangeschreven. Niemand had op korte termijn grond beschikbaar. Tot ik in contact kwam met de Stichting Twickel, eigenaar van gronden rondom Delden en Dieren. Hoe had ik die, als geboren en getogen Dierenaar, kunnen vergeten? Binnen enkele dagen was ik in gesprek met de beheerder van de Gelderse gebieden en al enkele weken later was mijn bedrijfsplan door zowel Twickel als de bank goedgekeurd. Na 19 jaar keerde ik terug in Dieren, als wijngaardenier.

2021
Inmiddels zijn onze kinderen al lang het huis uit, werkt Riet vele dagen mee, hebben we een geweldige groep vrijwilligers en produceren we zo’n 10.000 flessen Nederlandse wijn per jaar.
Wat een geweldige keuze hebben we gemaakt om in Nederland wijn te gaan maken!
Wij nodigen u daarom van harte uit om onze biologische wijnen te komen proeven, maar ook om samen met ons te komen genieten van deze bijzondere wijngaard. Mail voor onze brochure.