Domein Hof te Dieren

Het Hof te Dieren

 

Geschiedenis
De eerste beschrijvingen over het huidige Hof te Dieren dateren van het jaar 1168. Daarvoor is bekend dat er een boerderij heeft gestaan. De hoofdvormen van het Hof te Dieren zijn echter ontstaan in 1647, met de verwerving door Prins Willem II. Hij liet een jachtslot bouwen, zijn opvolger Stadhouder Willem III verfraaide het geheel en liet er toen al "wijnbergen" aanleggen. De huidige wijngaard laat dus een stuk geschiedenis herleven.

Na een grote brand in 1795 verpauperde de ruïne van het slot snel. Ook de tuinen, tot dan toe in de Franse tuinarchitectuur, verwilderden alras. Pas na vijfentwintig jaar, in 1822 kwam het in bezit van Marie Cornélie gravin van Wassenaer Obdam, Vrouwe van Twickel. Zij liet er een nieuw landhuis bouwen met tuinen aangelegd naar ontwerp van architect J.D. Zocher jr.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog brandde het huis wederom af. Sindsdien is er sprake van nieuwbouw, maar dat komt (helaas) nog niet van de grond.

 

De bijzondere muur
Domein Hof te Dieren, wijngaard, ligt op een unieke locatie. De wijngaard is aan drie zijden ommuurd met een bakstenen muur van 2.75 meter hoogte. Deze muur dateert uit 1885 en is aangelegd om een zogenaamd meso-klimaat te creëren. Door de muur en de ook aan twee zijden liggende bomengordel van oude 30 tot 40 meter hoge beuken en eiken, heeft de noorden- en westenwind nauwelijks vat op de wijngaard. Minder wind betekent in voorjaar en zomer een hogere temperatuur. Hoewel de lange zijde van de muur voor een groot deel naar het noordoosten gericht is, konden er toch allerlei soorten leifruit tegen geweekt worden. Hoe? Wel een vernuftig systeem met een spouwmuur zorgt bij zonnig weer voor een enorme opslag van warmte, die tijdens de nacht naar de binnenmuur wordt uitgestraald.

Helaas is de muur op een aantal plaatsen dringend aan renovatie toe. De Stichting Twickel is in 2011 begonnen met het herstel. Medio 2012 is een groot deel van deze verbetering / vernieuwing gerealiseerd. Inmiddels zijn er weer voldoende subsidies en is Twickel vanaf herfst 2017 bezig met het herstel van de muur rondom de moestuin.

 

Kwekerij Hof te Dieren

Naast de wijngaard ligt Kwekerij Hof te Dieren; een grote diversiteit van zowel vaste planten als heesters is er verkrijgbaar.

 

 Het park

Wat is er mooier dan als een vorst rond te lopen op historisch terrein? Wie zou zich niet even Stadhouder Willem III willen voelen? Dat kan enkele malen per jaar als het park van het Hof te Dieren is opengesteld. Op de wijngaard kunt u vaker terecht, individueel tijdens de diverse open dagen en in groepsverband tijdens een rondleiding met wijnproeverij.

Tijdens de Landelijke Open Monumentendagen is het park van Landgoed Hof te Dieren vaak opengesteld.

 

ga naar HOME